Jak działa szybkowar?

Gotujesz potrawy przy pomocy szybkowaru? Jeśli tak, to znaczy, że wykorzystujesz fizykę w praktyce. Fizyka to nauka niezauważalna przez nas w codziennych zajęciach, ale mamy z nią do czynienia na każdym kroku w każdej dziedzinie naszego życia. Z fizyką w praktyce spotykamy się m.in. w kuchni, kiedy przygotowujemy posiłki.
Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety?
Klasycznym urządzeniem wykorzystującym prawa fizyki jest szybkowar, urządzenie wynalezione w XVII wieku przez Denisa Papina, ale używane w kuchni także dzisiaj. Szybkowar to garnek posiadający bardzo szczelną pokrywę. Dzięki niej podczas gotowania para wodna nie może się wydostać na zewnętrz, a to zgodnie z prawami fizyki powoduje wzrost ciśnienia. To z kolei powoduje szybki wzrost temperatury wody, dzięki temu potrawy znajdujące się w środku szybkowaru gotują się szybciej. Jak widać, fizyka choć niezauważana, okazuje si ę nauką niezbędną w naszym codziennym życiu, czego najlepszym przykładem są takie wynalazki jak szybkowar, będące praktycznym wykorzystaniem praw fizyki.
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Przeczytaj również: Jakie są najnowsze trendy w zabiegach na twarz?
Polecane artykuły

Nauka jazdy - o czym trzeba wiedzieć wsiadając za kółko
Coraz więcej osób decyduje się na zapisanie na kurs prawa jazdy. Jest to bardzo potrzebne w dobie dzisiejszych czasów, a coraz częściej nawet niezbędne. Jeśli jesteś osobą, która myśli o takim kursie lub masz egzamin za sobą, ale chcesz poczytać o najważniejszych zasadach, zapraszamy do lektury: Prz

Portale społecznościowe to źródło informacji
Chociaż może trudno w to uwierzyć na początku, to jednak prawda jest taka, że portale internetowe to ogromne źródło informacji. Nie tylko o osobach, które występują tam prywatnie, ale także o różnych firmach, artystach, którzy zakłądają tam swoje profile i dzielą się tym, co się u nich dzieje. Z jed