Jak działa szybkowar?

Gotujesz potrawy przy pomocy szybkowaru? Jeśli tak, to znaczy, że wykorzystujesz fizykę w praktyce. Fizyka to nauka niezauważalna przez nas w codziennych zajęciach, ale mamy z nią do czynienia na każdym kroku w każdej dziedzinie naszego życia. Z fizyką w praktyce spotykamy się m.in. w kuchni, kiedy przygotowujemy posiłki.

Klasycznym urządzeniem wykorzystującym prawa fizyki jest szybkowar, urządzenie wynalezione w XVII wieku przez Denisa Papina, ale używane w kuchni także dzisiaj. Szybkowar to garnek posiadający bardzo szczelną pokrywę. Dzięki niej podczas gotowania para wodna nie może się wydostać na zewnętrz, a to zgodnie z prawami fizyki powoduje wzrost ciśnienia. To z kolei powoduje szybki wzrost temperatury wody, dzięki temu potrawy znajdujące się w środku szybkowaru gotują się szybciej. Jak widać, fizyka choć niezauważana, okazuje się nauką niezbędną w naszym codziennym życiu, czego najlepszym przykładem są takie wynalazki jak szybkowar, będące praktycznym wykorzystaniem praw fizyki.